Demirdöküm kombi servisi, Türkiye’de kurulan ilk sanayi sistemlerinden birisidir ve 1954 yılında İstanbul’da faaliyet göstermeye başlamıştır. Demirdöküm şirketi, ısıtma, iklimlendirme… gibi konularda hizmet vermektedir.
PROFESYONEL DEMİRDÖKÜM SERVİSİ
Demirdöküm ürünlerinize, yetkili servis hizmeti alabileceğiniz gibi ev ya da iş yerlerinize de profesyonel bir hizmet deneyimi yaşatabilirsiniz. Yıllardır kaliteli ve işinde uzman ekibi sayesinde bizlere profesyonelce hizmetler sunmuştur ve hâlâ da hizmetlerini sunmaya devam etmektedir.
Demirdöküm kombi arızası nasıl tamir edilir?
Demirdöküm yetkili servisi geldiğinde çoğunlukla kombinizde şu problemleri tespit eder.
- Gaz gelmemesi,
- Sigortada aşınma,
- Cihazın pil durumu,
- Elektrik
- Fazla ısınma vb.
Bunlar doğrultusunda da kendi planlarına göre gerekli işlemleri yaparak tamirinizi gerçekleştirir.
GARANTİLİ DEMİRDÖKÜM KOMBİ SERVİSİ
Demirdöküm kombinin birçok avantajı mevcut durumdadır. Cihazı aldıktan sonra fabrika garantisinin anında garanti uzatma anlaşmaları da mevcuttur. Bunun örneklerinden birisini de şu şekilde açıklayabiliriz; Aldığınız bir kombide arıza çıktı ve bir parça değişmesi gerekiyor. Normalde garantiniz olmasa size bu ek ödeme ücreti olarak dönecek. Ama Demirdöküm kombinin size sağlamış olduğu garanti sayesinde ek parça vs. ücreti ödemeden işlemleriniz hızlı, garantili ve güvenilir bir şekilde gerçekleşiyor.
Kombi bakımı nasıl yapılır?
Kombi bakımı; kombinin genel kontrollerden geçirilmesi, gerekli olan ayarlarının yapılması, içeriğinin ve parçalarının değişmesi işlemidir.
- Kombinin içindeki su boşaltılarak içerindeki pislikler arıtılır.
- Genleşme tankının havası ölçülür ve eğer 0.75 den az ise 0.75 e kadar hava basılır.
- Yanma odası sökülür.
- Brülör sökülür ve temizlenir.
- Fan testi yapılır.
- Kaloriferin dönüş fitresi temizlenir.
- Kombinin sökülen parçaları tekrardan toplanır ve aynı şekilde geri monte edilir.
- Kombinin suyu doldurulur.
- Gaz ayarları kontrol edilir ve gaz sızdırmazlık testi yapılır.
- Kombi tekrardan kullanıcıya teslim edilir.
HIZLI VE KAPSAMLI DEMİRDÖKÜM SERVİSİ
Demirdöküm servisi oldukça hızlı ve kapsamlı bir şekilde hizmet vermektedir. Demirdöküm kombinizde bir arıza olması durumunda hemen müşteri hizmetlerini 0850 222 1 833 no’lu telefondan arayarak 7/24 iletişime geçebilirsiniz.
Demirdöküm kombi arıza kodları nelerdir?
F0: Suyun olmadığını ve su basıncının düşük olduğu işaretidir. Eğer kombiye biraz su takviyesi yaparsanız sorununuz çözülecektir.
0C: Dış hava sensörünün devreye girdiğini açıklar. Eğer cihaz kendiliğinden çalışmamaya devam etmezse cihaza reset atmak bu sorunu çözmenize yardımcı olur. Yine çözülmezse de yetkili servis çağırabilirsiniz.
CC: Baca sensörünün ya da protestatın çalışmadığını gösterir. Bu durumda genellikle cihaz kendiliğinden düzeliyor. Düzelmez ise de servis tarafından tamir edilmesi gerekir.
F1: Aşrı ısınma olduğunu gösterir. Bu sorunu yalnızca limit termostatın değiştirilmesi çözer.
F2: İsofast, Millenium Plus, Themafast, Vinto modellerinde hava akış probleminden kaynaklı bir sorundur.
F3: Hava prosestatında sorun olduğunu gösterir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için de prosestatın tamiri veya değişimi gerekmektedir.
F4: Bu kod ateşlemede bir sorun olduğunu gösterir. Büyük ihtimalle gaz valfi ya da iyonizasyonla ilgili bir sorun vardır. Bu durumda bir yetkili servis çağırabilirsiniz.
F5: Hava protestatında bir sorun olmasından dolayı bu kodla karşı karşıya kalırız.
F6: Bu hata koduyla karşılaşırsak hemen bir servis çağırmalıyız. Bu kodun karşımıza çıkmasının asıl nedeni kalorifer sensörü devresinde yaşanan arızadır.
F7: Atron modelinde ateşleme problemi yaşandığı anlamına gelir.
F8: Bazı modellerde bu arıza tesisat gidiş suyu sensöründeki arızaya neden olduğunu gösterir.
F9: Atron’da hava protestatının, İsofat’da sıcak su sensörünün bozuk olduğunu gösterir. Milenium Plus ve Vinto modelinde de kalorife sıcak gönderilmediğinde bu sorun ortaya çıkar.
F10: Bu kod basıncın düşük olduğunu gösterir.
F11: Ana kartın arızalandığını F11 koduyla anlayabiliriz. Atron ve Nitron modellerinde bu sorunla karşılaşıyorsak su akışında bir problem olduğunu gösterir.
F12: Ekran kartı arızalarında karşılaştığımız bir kod türüdür. Yalnızca Atron ve Nitron modellerinde bu arıza ortaya çıkar.
F13: Kombini ana kartında problem olduğunu gösterir.
F14: Kalorifer sıcaklığı eğer 95 derecenin üzerine çıkarsa bu hatayı görürüz. Bu durumda biz kesinlikle müdahale etmemeliyiz ve hemen servis çağırmalıyız.
F15: Gaz mekanizmasının arızalandığına delalet eder. Ya arızalı parçanın değişmesi ya da tamir edilmesi gerekir.
F16: Kombi kapalı olduğu halde ateşleme devam ediyorsa bu kodla karşılaşırız.
F17: Voltaj düşüklüğü bu sorunla karşılaşmamıza neden olur. Regülatör takılarak valtoj dalgalanmalarının önüne geçebiliriz.
F18: Ekran kartında sorun olduğunu gösterir. Servis tarafından değişimi ya da tamirinin yapılması gerekir.
F19: Sıcak su sensöründeki arızadan kaynaklı olarak bu kod hatasını alırız. Bu sorunu sadece servis çağırarak çözebilmemiz mümkün.
F20: Ekran kartıyla anakartın uyumsuzluğunda bu kod belirir. Eğer ekran kartı veya anakartta bir değişim olduysa ayarların yapılması bu sorunu ortadan kaldıracaktır.
F21: Kombinin basıncının olması gerekenden daha az olduğunu gösterir. Eğer kombiniz İsofast ise su dolaşımında bir sorun var demektir.
F22: Basınç yüksekliğinden dolayı bu sorun ortaya çıkar. Kombinin içerisindeki suyu azaltırsanız basınç da azalacağı için bu sorun ortadan kalkacaktır.
F23: Kalorifer devresinin sıcaklığının 5 dereceden daha hızlı bir şekilde arttığı durumlarda bu sorunla karşılaşılır. Kombiye reset atmanız bu soru sorunu çözer.
DEMİRDÖKÜM KOMBİ SERVİSİ ÇAĞIRMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Kombinizde bir arıza mı tespit ettiniz? Peki bu durumda yapmanız gereken şeyler nelerdir? Hemen bahsedelim.
- Evinizde elektrikle ilgili bir sıkıntı olup olmadığını,
- Kombiye gaz gelip gelmediğini,
- Resetlediğinizde çalışıp çalışmadığını,
- Gaz vanalarının açık olup olmadığını,
- Kombinizin açık(on) durumunda olup olmadığını kontrol edin.
Eğer hâlâ sorunu çözemediyseniz Demirdöküm Kombi Servisi müşteri hizmetlerini arayıp yaşadığınız sorun hakkında onları bilgilendirirseniz en kısa zamanda sorunuzu çözmek için bir yetkili servis yönlendireceklerdir.
Türkiye’nin ilk sanayi şirketlerinden biri olan Demirdöküm birçok alanda olduğu gibi kombide de üretimlerini gerçekleştirmektedir. Müşterilerin talepleri doğrultusunda hizmetlerini sunmaktadır. Kalite memnuniyetinden bahsetmiyoruz bile.
Demirdöküm Kombi bakımı nasıl yapılır?
- Zorlu kış aylarına karşı kombimiz her zaman hazır halde bulunmalıdır. Aksi halde bazı olumsuzluklarla karşılaşmamız mümkün. Bunu da haliyle yaz aylarında yapmak gerekiyor. Ayrıca uzun bir zamandır demir döküm kombinize bakım da yaptırmıyorsanız detaylı bir temizlik şart.
- Kombide suyun sıcaklığını azaltan kireci ortadan kaldırmamız gerekir. Yoksa ana eşanjörü bol kireçten bir süre sonra kireçten kabuk bağlayarak suyu ısıtmak yerine kireci ısıtmaktadır.
- Kombinin üst kısmında bulunan çiğ gazı diğer adıyla yanmış gazı dışarı atmayı sağlayan fan motoru içerisinde biriken kirlerden arındırılması gerekir. Bu işlem yapılmazsa bir zaman sonra rahatsız edecek biçimde ses çıkmaya başlayacaktır.
- Sıcak su ve petek sıcaklığının ayarlanmasını sağlayan sensörlerin tekrar yenilenmesi gerekir.
- Plakalı eşanjör adıyla adlandırılan aletin de asitler vb. ile temizlenmesi gerekir.
- Kombinin içerisinde toz, kir, kıl … alev alıp tutuşabilecek ve sonucunda can, mal kaybına neden olabilecek şeylerden de cihazın temizlenmesi gerekiyor.
Demirdöküm kombi arıza kodları nelerdir?
- F0 arıza kodu: Kombide su yok ya da su basıncı düşük ise bu kod gözükür. Kombiye su ekleyerek bar seviyesini arttırmanız sorunun çözülmesini sağlayacaktır.
- OC arıza kodu: dış hava sensörü devreye girdiğinde ekranda gözükür. Bir süre sonra kendiliğinden çalışmaya başlamazsa kombiye reset atılmalıdır. Yine çözüm alınamaz ise Demirdöküm kombi yetkili servisleriyle iletişime geçilmelidir.
- CC arıza kodu: baca sensörü ya da prosestat çalışmadığında ortaya çıkar. Eğer bir sonra düzelmezse Demirdöküm kombi servisi çağırmalısınız.
- F1 arıza kodu: aşırı ısınma varsa F1 arıza kodu yansır. Limit termostat değiştirilirse sorun çözülecektir. Genellikle bu kod ateşleme sorunu olduğunu gösterir.
- F2 arıza kodu: kombinin su performansı ntc sensörünün arızalı olmasının kaynaklanır. Sonuç olarak sensörün değiştirilmesi gerekir. Bazı modellerde de bu kodun görülmesi hava akış probleminden kaynaklanır.
- F3 arıza kodu: hava prosestatında bir problem varsa bu arıza kodunu görürüz. Prosestat değiştirilirse ya da tamiri yapılırsa sorun çözülecektir.
- F4 arıza kodu: cihaz gaz gelmemesi en büyük sonucudur. Ateşlemede bir problem olduğunu gösterir. İyonizasyon veya gaz valfinde bir sorun var demektir.
- F5 arıza kodu: hava prosestatında arıza vardır. Değişim veya tamir edilerek sorun ortadan kalkacaktır. F5 arıza kodunun sonuçlarından biri de aşırı ısınmadır. Limit termostat muhtemelen arızalıdır. Limit termostat değiştirilerek sorunu çözüme kavuşturabiliriz.
Demirdöküm Servisi Hangi Bölgelere Hizmet Vermektedir?
Demirdöküm şu illere hizmet vermektedir:
- Adana
- Afyon
- Ağrı
- Aksaray
- Amasya
- Ankara
- Antalya
- Aydın
- Balıkesir
- Bartın
- Bilecik
- Bingöl
- Bitlis
- Burdur
- Bursa
- Çanakkale
- Çankırı
- Çorum
- Diyarbakır
- Düzce
- Edirne
- Elâzığ
- Erzincan
- Erzurum
- Eskişehir
- Gaziantep
- Giresun
- Iğdır
- Isparta
- İstanbul
- İzmir
- Kahramanmaraş
- Kırklareli
- Kırşehir
- Kocaeli
- Konya
- Kütahya
- Malatya
- Manisa
- Mardin
- Mersin
- Muğla
- Nevşehir
- Niğde
- Ordu
- Osmaniye
- Rize
- Sakarya
- Sinop
- Sivas
- Şırnak
- Tekirdağ
- Trabzon
- Uşak
- Van
- Yalova
- Yozgat
- Zonguldak
- Adıyaman
- Batman
- Bolu
- Denizli
- Hatay
- Karabük
- Kastamonu
- Kayseri
- Kırıkkale
- Kilis
- Muş
- Samsun
- Şanlıurfa
- Tekirdağ
Olmak üzere yaklaşık 72 ilimize hizmet sunmaktadır.
Demirdöküm Kombi Servisi Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.